Follow by Email

Saturday, 26 November 2011

Hajd parkovi

Znate za Hajd park u Londonu...Da li znate da Beograd ima svoj Hajd park? On je jedno od najlepših mesta u Beogradu! Obronak Senjaka, početak Dedinja, mir, lepota... Otmen, rafiniran, sa puno platana, uvek otkriješ nešto novo, često je samotan. Gospodstven je!!! 
Ime je dobio po ugledu na londonski Hyde Park, of course. On je jedan od najvećih parkova u centralnom Londonu. Kensignton Gardens su fizički deo njega, ali zvanično ne. Hajd park je ogroman, nepregledan. A tako lep, evropski. Nije stihijski ni malo, uređen je i sve se zna "zašto i kako", a opet, ležerno je životan, prirodan. U njemu caruje sloboda! O, da. Tu je čuveni Speaker's Corner. Englezi ne bi bili Englezi da nisu tako nešto smislili - mogućnost da zakažeš termin i dođeš i ispričaš šta god želiš, protiv koga želiš. Debate i diskusije su dozvoljene. Možete reći, recimo, ovo
Da se vratimo na naš. U njemu se šetao kralj Petar I Karađorđević, jer je njegova kuća u kojoj je provodio starost u blizini. Priznajem, dopada mi se što nije toliko popularan i posećen sada. Eksluzivan je. Za ljubitelje, sladokusce, uživaoce u gospodštini, onoj iskonskoj, nenametljivoj. Tu se radi o osetu.
Da li znate da u svetu postoji ukupno 30 Hajd parkova? Imaju ga Čikago, Lids, Ostin, Sidnej...Da li znate da je divno kad iz Hajd parka nastavite šetnju Senjakom...Suvoborskom ulicom, recimo. Senjak je čudo Beograda. Misteriozno, mirno, mutno srce u čijem središtu je dugo čuvani najvredniji kristal.

I, još dve stvari. Knjige, naravno. Postoje one koje imaju Hajd park u naslovu. Kao što sam i pretpostavljala, pripadaju žanru misterija. Šta se krije u Hajd parkovima? Istražite!

Mislim da je ovo neki ljubić
Druga stvar. Sloboda govora u Hajd parku u Londonu. Volela bih kada bi nas sve inspirisala. Mislim konkretno na "davanje" slobode da radi ko šta hoće, da obuče ko šta hoće. Desi se i meni, of course, da mi se ne svidi odevna kombinacija neke osobe. Ali, da trošim vreme na pronalaženje uzroka i komentarisanje? Rather not. Takva pojava ne utiče na mene. Utiče samo skladna obučenost. Hajde da se manje bavimo "modnim zločinima", a više lepotom oko nas. Neka, zaista, u dvadeset prvom veku, svako obuče baš ono što misli da mu je lepo. Bar sada nema uniformisanosti koja je bila zastupljena tokom istorije. Hajde da budemo pozitivni.2 comments:

  1. Prelepe slike, ali nisam nikada bila u ovom parku, to mi je na skroz drugom kraju grada, a put me nikada nije naneo tu :)

    ReplyDelete
  2. Ovo je samo deo parka. Nije usput mnogima, nije bučan, nije popularan. Verujem da bi ćeš e oduševiti kad ga vidiš!

    ReplyDelete