Follow by Email

Monday, 27 February 2012

Koliko proleća imate?

Reč "leto" se ranije koristilo za označavanje cele godine. Pre mnogo leta, leto trideseto...Koliko si leta kao godišnjih doba video i "pregurao", toliko imaš godina. E, pa nije! Koliko si proleća dočekao da vidiš, toliko imaš godina! Kad uspemo da preživimo zimu (iako sam ja naučila da je volim ipak mi njen kraj teško pada još uvek) i kad osetimo da se proleće migolji u vazduhu, kada se očisti dan i naša čula pre nego što smo i svesni predosete toplotu koja stiže, onda smo živi, onda smo ispunjeni.
Lepa je reč proleće. Dolazi iz proto-južnozapadno-slovenskog "prolětje".
Vesnik proleća. Vesnik, reč nastala od "Vesna", slovenske boginje proleća. I dalje na ruskom весна znači proleće. Vesna je, međutim, nastala od staroindijskog "vas" što znači "biti jasan, biti svetao".
Na engleskom je proleće "spring" i reč je u sasvim lepoj korelaciji sa njenim mnogostrukim značenjima (izvor, fontana, skok vode). Nastala je od staroengleskog "springan", što znači skočiti, navaliti, odjednom grunuti, brzo se pojaviti. Inače, "springan" ima tzv. proto-indo-evropsko poreklo (spr_g_h).
Na italijanskom je "primavera" od latinskog "primo ver" u značenju "prvi pogled" (slobodan prevod). 
Japan je zemlja koja na najlepši način slavi moć proleća. Oni shvataju njegovu bitnost. Njihove reči za proleće su: shunkashuutou, hazumi, supuringu (iznenađujuća ili ne sličnost sa "spring"), izumi, haru. Izgleda da je najčešće korišćena "haru". 
Bilo kako bilo, naša pleća, uči, oši, prsti, koža i kosa već predosećaju dolazak proleća. Koliko proleća imate? Šta ćete učiniti ovog, nastupajućeg? Setite se da Nova godina, u stvari, počinje 21. marta. Novi ciklus. Šta ćete sebi reći? Kako ćete izgledati?
Jarke i pastelne boje paralelno, kažu oni koji diktiraju modu. Boja mentola u svim varijantama. Ali, odluka je samo na vama. 
Kako izgledate određujete samo vi. Birajte, berite. Rapsodija samo što se nije raspukla. Uživajte u životu.

Slika preuzeta sa: Ephemeral Art - Weedrobes summer collection

No comments:

Post a Comment