Follow by Email

Monday, 6 February 2012

Volis Simpson

Sećam se jednog davnog članka u najboljem ženskom časopisu ever, staroj "Ani" (ona je za posebnu temu). Bio je o Volis Simpson i jedna od fotografija je bila kolekcija njenih cipela. Mislim da je to prva ogromna kolekcija koju sam videla na fotografiji, tada davno, ali toliko impresivna, skladna i otmena da ni jedna moderna koju viđam na internetskim fotografijama ne može da je prevaziđe.
Volis Simpson je bila jedna od onih žena koje su zaista menjale svet oko sebe. Fatalna u pravom smislu te reči, ali ne i na prvi pogled. Neumitno fatalna za jednog čoveka koji je trebalo da postane kralj. Ona nije bila seks simol, ona je "samo" bila čelik koji je odvojio čoveka pod krunom od krunisanja.
Rođena je kao Besi Volis Vorfild u Pensilvaniji. U Americi je bila udata za mornaričkog oficira sa prezimenom Spenser, pa se razvela, pa se udala za gospodina Spensera. To prezime joj je ostalo kao znak raspoznavanja iako je kasnije postala vojvotkinja od Vindzora. Bila je, za kraljevsku porodicu, a i za ostali svet gospođa Simpson, ona koja je pokušavala da osvoji princa Edvarda od Velsa. I osvojila ga je! Amerikanka običnog porekla, dva puta udavana, ne baš najlepša od najlepših! Kada je Edvard postao kralj, ona se razvela i drugi put nadajući se trećoj, kraljevskoj udaji. Njen ljubljeni, tada već Edvard VIII, mogao je dovesti Veliku Britaniju u ustavnu krizu ukoliko bi je oženio. Odlučio se za možda još kontroverzniji korak, abdicirao je! Zbog nje. Zbog ljubavi.
Haljina koju je Volis nosila na venčanju je jedna od najzapaženijih i najsfotografisanijih haljina ever. Rekla bih da je to uspešni spoj tada već davno prošlog edvardijanskog perioda (zanimljiva komparacija!) i modernog, onog koje je nasledilo lude dvadesete. 
Haljina je izbledela, bila je u svetloplavoj boji
Volis je udajom dobila svog čoveka, vernog joj do groba, uživanje i lagodan život, misterioznu vezu sa nacizmom i garderobere u kojima je, verovatno, samo ona znala šta sve ima. Ko je drugi mogao da isprati tu  grandioznu svitu odeće i obuće? Čista dekadencija, ludilo od uživanja, nazovite kako hoćete, ali nemojte reći da je preterivala.
Ah, kad se setim te fotografije cipela iz časopisa, te kolekcije, tako stilski ujednačene, a opet sa pravim draguljima, tako individualnim!
Evo jednih
A Volis i njena moda? Naravno da ne može da stane u jedan blog. Ali, delić može. Ekstremna elegancija. Držanje. Ekstravagancija, ona prava, skrivena. Proračunato uživanje, ono koje se podrazumeva.
Salvador Dali print na Schiaparelli haljini


 Ponovo plava, prozvana "Volis plavom"
Schiaparelli sako od teget žerseja sa krem detaljima od kože

4 comments:

  1. Uh, koji stav i koje držanje!

    ReplyDelete
  2. ti svaku priču detaljno ispričaš da ne znam šta da komentarišem, sve je rečeno:)
    da,gledam slike i ne mogu da ne primetim kako je neobično vitka za to vreme...

    ReplyDelete