Follow by Email

Friday, 23 March 2012

Plastic Fantastic

Dolazi toplo vreme a sa njim i neobaveznost. Vrućine dozvoljavaju raznorazne igrarije, nisu tako stroge, možemo sebi da dozvolimo i nešto šašavo, nešto što nije od plemenitog metala. Na primer, nakit od plastike! Volite li nakit od plastike?
Ja kupih danas dve narukvice kod Kineza...
Možda ću ih nositi i zajedno, iako su šarene, složiće se sa nekim svedenim stvarima (a takvih imam na pretek). 
Istraživanja i novi materijali pojavili su se još u 19. veku, ali se može reći da je period od 1930-1940 predstavljao ulazak na velika vrata materijala od termoplastike.
Možemo reći da je plastika ružna, štetna, bez velike vrednosti, prosta...Možemo. Ali ne postoji domaćinstvo bez nečeg praktično plastičnog.
Plastika je laka. Neobavezna, luda. Zato možemo leti nositi plastični nakit. Nije daleko ni vreme kada se smatralo da je plastični nakit nešto jeftino i sasvim bez vrednosti. Neki i dalje misle tako, a neki imaju isti stav i u vezi bižuterije.
Naravno da su nam najvažnije i najvrednije stvari plemeniti metali, oni traju, oni skupljaju i emituju energiju, oni su večni, oni su lepi, nasleđuju se, kupuju se pažljivim biranjem, na njih se možemo osloniti.
Ali, dozvolimo sebi i ludosti! Baš tako, ludosti. Kao da znaju, oni koji prave nakit od plastike često ga dizajniraju u smelim bojama, u šarenim dezenima. Dobar spoj.
Inače, reč "plastika" potiče od grčke reči plastikos koja znači "oblikovati". Postoje dve vrste plastičnih materijala: prirodni i veštački. Od prirodnih se pravio nakit još u antičko doba. 
Međutim, nakit od plastike počeo je svoju popularnost sa čuvenom Koko Šanel koja ga je posle 1925. uvrstila u svoje kolekcije. Ista godina je označila i početak umetničkog pravca Art Deco koji je koristio plastiku dajući joj prepoznatljive geometrijske i cik cak dezene.
Znate li da su kuće Chanel, Cartier, Hermes  i Elsa Schiaparelli poznate i po dizajniranju plastike?

   
Skup i kvalitetan nakit od plastike spada u kategoriju costume jewelry (nakit koji nije napravljen od plemenitih metala već od stakla ili plastike) i ima dosta vintidž komada.
Meni su ovakvi komadi omiljeni, možda zato što sam imala veliki ljubičasti prsten istog oblika u srednjoj školi
Ako niste, probajte. Lepo vreme donosi ludost.
2 comments:

 1. Baš su ti slatke narukvice :)
  Meni je plastika glave došla prošle godine na faksu kada smo ceo jedan semestar na jednom kursu posvetili priči o devedesetim i upotrebi plastike u tom dobu...naporno ali zabavno :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala.
   Pričaj, šta je suština plastike u devedesetim?

   Delete