Follow by Email

Wednesday, 2 May 2012

Istorija osmeha

Neki kažu da je prvo što pokažemo iz sebe kada dođemo na ovaj svet plač. A šta je sa nama dok smo u maminom stomaku? Sigurna sam da se tamo često osmehujemo.
Osmeh je zadovoljstvo, milje, sreća, prijatnost, nekontrolisanost života, spontanost.

Smeha tvoga da nema
Zidovi ne bi nikad
Iz očiju nestajali

Vasko Popa

What Mary is when she a little smiles
I cannot even tell or call to mind,
It is a miracle so new, so rare

Percy Bysshe Shelley

Jutros otkrih zanimljivu knjigu. Angus Trumble A Brief History Of The Smile. Kako autor navodi, teško je naslikati osmeh. Teško ga je izvajati, dodala bih. I teško je napisati smešan tekst. Mnogo je lakše patetisati, kukati, dodavati, nadograđivati na patnju.

Kouros from thebes
Počela bih od da Vinčija. Mona Liza, naravno. Bezbroj prolaznika je u Luvru istraživalo kako, zašto, kome se ona osmehuje. Kako se osmeh menja u zavisnosti od ugla gledanja, zašto je tako mali, zašto je zagonetan, ako jeste zagonetan. Zašto je enigma. Ne znam pravi odgovor. Ali znam da ona vrti svet oko sebe tim lakim osmehom. Možda je misterija zato što je tako lak, jednostavan. Ljudi odvajkada ne vide ono što im je pred nosom, tako jasno. Ubrati znanje koje raste pored puta je mnogo teže. Lakše je stremiti mu, u kobajagi potrazi, iza brda i iza vrba. A odgovor je tu.

Slikarski efekat koji dodaje misteriju ovom osmehu se zove sfumato. No, bitno je jedno. Osmeh opčinjava. Zaključava misli, otključava pore.

Slika Engleza, prerafaelita, Vilijama Holmana Hanta, Probuđena savest izazvala je skandal kada je izložena jer je prikazivala seksualno zadovoljstvo.

Viktorijanci su smatrali da je nepristojno smejati se i pokazivati širok, pun osmeh, niz zuba. Ah. (već danas krećem da ponovo čitam "Ime ruže"). Kakva greška (jedna od mnogih njihovih). Nepoznavanje porekla našeg, istorije, duha sveta. 
Afrička maska, osmeh

Ima još osmeha u slikarstvu. 
Luda sa lautom, Frans Hans


Žena s vagom, Vermer
Flora, Botičeli
Ima ih i na filmu. I oko nas. Dvadeseti vek je doneo slobodu smeha! Otvoren, grleni.

So, smile! You are NOT on candid camera! You ARE IN your life!


Izvori

Tekst

Fotografije


4 comments:

 1. Stvarno fin tekst. Moram da kažem nešto što ljudima izaziva čuđenje - meni se Mona Liza ne smeje, ma ni ne osmehuje, i ne vidim ama baš ništa tajanstvaeno u njoj, ne vredi, pokušavala sam da se zadubim u slike, jok, ništa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. I meni se tako činilo dok nisam otkrila da se smeje baš malim osmehom, malim ustima, baš kako i ja umem. :)

   Delete
 2. Odlican tekst. Od sada te pratim. Mozes i ti mene =) ladydontmind-ada.blogspot.com

  ReplyDelete