Follow by Email

Tuesday, 15 May 2012

Venecija 1

Jedan od onih gradova u koje želiš da se vratiš. Moraš. U njoj je tamna tajna.
Carnevale di Venezia je, kažu, nastao još u dvanaestom veku, a najluđi je bio tokom renesanse i baroka.  Istorija karnevala vezana je uz veliku pobedu Repubblice della Serenissima (Mletačkerepublike) nad Urlicom, patrijarhom, 1162. godine. Kako bi proslavili pobedu na Trgu sv.Marka, jedinom otvorenom venecijanskom trgu, ljudi su organizovali plesove, okupljanja i slavlja. Priznajem, oduvek mi je bio mističan, lep i zanimljiv, nasuprot onome u Rio de Žaneiru. Venecija...potraga, starost, dekadencija, povratak, raskalašnost, skrivanje, otkrivanje, klasika, avangarda. Bilo je dozvoljeno nositi maske od dana Svetog Stefana (26. decembar). Proizvođači maski, mascherari, imali su poseban status u društvu.
Šta je to tako privlačno u skrivanju? Igra. Novitet. Biti neko drugi. Možda prići. Možda pratiti. Možda uhoditi. Glumiti, dobiti snagu. Sa stanovišta sticanja samosvesti ovo nije nikako dobro, dobiti elan, okuražiti se za akciju tek kada se maskiramo. Ali, u ranija vremena bilo je veoma opasno javno izražavati želju. Požudu. Bilo šta.
A sada...ako se igramo...zašto da ne? Uostalom, venecijanske maske su toliko lepe da ničice padamo pred njima. Bela, čvrsta krhkost. Odstojanje. Nemost? Zavođenje. Vatreni ispod bezizraza. 
Nedodirljivost koja traži da bude dodirnuta. Pravila koja žude da budu prekršena.
Maske iz ranijih perioda bile su jednostavnije. Bele, jednobojne, sa jednim simbolom, praktične. Na današnje se dodaju gips i puno zlatnih detalja. O, kad se samo setim kako zveckaju u prepunim radnjama u gradu, raskošne, u nameri da prevaziđu jedna drugu, čipkane, uzbudljive do ludila!Izvori

Tekst

Fotografije

4 comments:

 1. Definitno jedno od onih mesta koja se ne mogu posetiti samo jednom :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da, da...neka je dovoljno da vidiš jednom, ali ima nekih na koja želiš da se vratiš. :)

   Delete
 2. Neverovatno, oduvek sam bila opčinjena ovim maskama.

  ReplyDelete