Follow by Email

Thursday, 26 July 2012

Paco Rabanne and life
Modni kreator Pako Raban (1934) je predviđao da će se tokom totalnog pomračenja sunca u avgustu 1999. godine ruska svemirska stanica Mir obrušiti na Pariz i uništiti ga. Neki su i bežali tada iz grada.
Proročanstvo se nije ispunilo.
Zašto počinjem post njegovom greškom? Želim da skrenem pažnju na zamerku i nastavim dalje, tj. počnem o onome što se može naučiti. Jedan od razloga.
Da li je najpopularniji parfem koji je Pako Raban stvorio  1 million? Ne znam. Ali znam da ga je nosio neko sa kim sam delila šetnju kroz ovolinijski život tri godine, do skoro. I od njega mnogo naučila.
http://www.parfem.ba/1-million
A šta možemo naučiti od samog kreatora lepote? (On zaista jeste jedan od Velikih, neko ko je radio za kuće Živenši, Dior, Balensiaga...Kad pomislim na njegovo ime u svetu mode prvo se setim haljina od metalnih parčića i oduševi me kreatorska vizija. Tu je bio zaista mag, stvarajući nešto što je u svoje doba bilo ideja, a sada sasvim nosiva, skoro svakodnevna stvar)
 
A šta možemo od samog kreatora lepote naučiti? Konkretno?
Njegovu knjigu o duhovnom putu "Putanja" pročitala sam pre deset godina i setila je se skoro, uzela svesku sa ispisanim citatima i čitala...(Ko to još radi, prepisuje citate, ima li takvih? I sama sam podlegla svemoćnoj mašineriji fajlova i foldera, ja, koja sam sate i sate provela, u pradavna vremena, prepisujući čitave odeljke iz knjiga u raznorazne rokovnike. Ima li takvih, u ovo doba kada olovku sve češće možete videti u svakakvim oblicima (jedan je prilično ukusan, sladoled na štapiću od vanile) i funkcijama osim one prvobitno osmišljene?))
Šta je još rečima Pako Raban rekao? Šta se meni tada, i sada, dopalo? Ono, naravno, u čemu sam svoja iskustva pronašla.
Nadam se da ćete se u nekim rečima pronaći i vi.
...Bio sam zaljubljen u vetar. Oluje su me očaravale. Tada bih krišom izlazio iz kuće, puštao bih da me šibaju iznenadne oluje, trčao bih po ledini, okrenut ka nebu, dok mi je vetar udahnjivao svoju moć. Žestina prirode me je opčinjavala, a kad bih sile pobesnele, to mi je, izgleda, udvostručavalo energiju.
Divno. Meni tako blisko, jer je opisao moje osećaje iz detinjstva. Avaj, jeste li primetili ova leta? Sve ređe ima kiša. A i kada ih ima, to nisu one prave oluje, kada se nebo mrči neko vreme, pa preti, pa onda vetar bude pomalo i zlokoban. A kad prođe nalet kiše, sve se razbistri i gaziš po toploj vodi. Ova afrička leta u kojima nam duše gore ne donose oluje, donose, sporadično, kišu, ali ona ima sve manje moći.
...To je apsolutna gordost licemera, koji traži neki znak Boga da bi verovao!
... Bog neće doći meni, nego ću se ja uzdignuti do Njega kad budem dovoljno snažan.
... Baka je, naime, tvrdila da se sve skrivene crte neke ličnosti na ovaj ili onaj način ogledavaju na njenom licu ili u njenom držanju. Vidljivi svet sadržao je poruku koja se nalazila ispod njegove površine.
... Polako sam shvatao da zadržavamo veličinu šake iz prethodnih života. Male šake su šake ljudi koji su u prošlosti mislili kao deca ili kao mladi, kojima je potrebno da imaju podršku na sentimentalnom planu ili da se njima dominira na seksualnom planu, dok velike šake ukazuju na zreliju, samostalniju osobu, koja je verovatno umrla u poodmaklijem dobu.
... Bog je stvorio svet iz želje. Sve je Jedno, Apsolutno, reka beskrajne i večne ljubavi nema svest o svojm postojanju. Da bi posmatralo sebe, treba da se rascepi.
Ovo je baš lepo rečeno, direktno iz spoznaje.
... A ako pustimo da budemo vođeni, možemo ubrzati svoju evoluciju.
Oh, da, i ovo je sasvim tačno, ali često veoma teško izvesti!
... Da bi se ta lira naštimovala, da bi se postiglo da njene žice trepere punim zvukom, treba umeti meditirati. To ne znači razmišljati o nekoj datoj temi, nego sve prebrisati, stvoriti mentalnu prazninu da bi se potpuno utonulo u sadašnjosti, više ništa ne želeti, više ništa ne čekati.
Oh, da, i ovo...Toliko puta pročitaš, znaš, i umom i telom znaš, ali ti bude drago kad vidiš da je neko drugi došao do istih saznanja, pa onda kreneš lakše da se "boriš" sa sobom da bi došao do ovakvog stanja. I bude ti drago da je još neko biće lutalo i lutalo, tražilo i tražilo, učilo i učilo. U ovom slučaju Pako Raban, modni velikan, ali, kao i svi mi, nekada početnik u životnoj šetnji.
Poslušajmo ga kad kaže ako se čovek otvori, sve postaje tako jednostavno.
Jednostavna je i ta mudrost, kao što i jednostavnost proizilazi iz njene praktične primene. A jednostavnost je najteže dostići. Ipak, tu smo da bismo joj težili.
   


2 comments:

  1. Fenomenalan je on. U periodu kada je moda cvetala, cvetao je i on, poigravao se i eksperimentisao sa materijalima, dizajnom, rušio granice. Mislim, koristiti parčiće kože i metalnih i plastičnih diskova za svoje kreacije nije ludost, u to vreme to je bila genijalnost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, a sada je to sasvim normalno, pa svi nosimo svetlucave krljušti na majicama. :)

      Delete